Rontrex in het Nieuws

Gasmaskers met asbest in beslag genomen

DEN HAAG (ANP) – Het Functioneel Parket heeft zo’n 210.000 gasmaskers in beslag genomen, die opgeslagen lagen in een loods in de gemeente Maasgouw. Het gaat om gasmaskers met asbesthoudende filterbussen. De maskers waren opgeslagen in ruim 5000 legerkisten, zo werd ontdekt bij een controle door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

 

De eigenaar van de gasmaskers wordt verdacht van het bezit en verkoop van asbesthoudende producten. Afgelopen maart werd gewaarschuwd voor gasmaskers met asbestvezels. Inademing van deze vezels is schadelijk voor de gezondheid. De maskers komen vooral uit Rusland maar ook uit enkele andere landen en worden met name via internet aangeboden.

 

Mensen die gasmaskers met dergelijke filters hebben gekocht, kunnen die dubbel ingepakt naar de milieustraat in hun gemeente brengen.

Bedankbrief Ministerie van Infrastructuur en Milieu m.b.t. ILT inbeslagname ruim 200.000 maskers met filters.

Duizenden gasmaskers hebben filter met asbest

Op internet worden grote partijen gasmaskers verkocht waarvan de filters asbest bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van asbest-onderzoeker Ron Versluis. Één keer inademen door zo’n filter is al levensgevaarlijk.

Ron is eigenaar van asbest-inventarisatiebureau Rontrex. Hij werd benaderd door een medewerker die een oude legerkist had gekocht met daarin tientallen gasmaskers van Russische makelij. Zij wilde graag weten wat er precies in de filters zat, omdat ze vermoedde dat het om asbest ging.

“De maskers worden op internet, waaronder Marktplaats, verkocht en ook kinderen krijgen ze in handen. Ik vertrouwde het niet en heb onderzoek laten doen. Ons vermoeden bleek te kloppen”, vertelt Ron. In de partijen zitten ook veel kindergasmaskers. Mogelijk zijn er dus kinderen die ermee gaan spelen.

Duizenden gasmaskers

Hoeveel gasmaskers in Nederland in omloop zijn is niet bekend, maar er staan er duizenden te koop op internet.  Ze blijken vooral in oude legerkisten te zitten die worden verkocht, en deze zijn populair omdat ze gebruikt kunnen worden als bijzettafeltje.

Hart van Nederland heeft een ondernemer gesproken die deze kisten verkoopt, mét inhoud. Deze ondernemer vertelt de redactie zich nergens bewust van te zijn en is erg geschrokken van het nieuws: “Wij verkopen inderdaad houten legerkisten. Daar zitten ook gasmaskers in, die krijgen de mensen erbij. Ik hoor voor het eerst dat er asbest in die gasmaskers zou kunnen zitten. Nu ik dat weet, zorg ik dat we ze niet meer verkopen.”

Ministerie start onderzoek

Verder laat de handelaar weten: “Ik heb dit jaar twee van deze partijen aangeboden gekregen en dus ook doorverkocht. Ik weet dat de man van wie wij de kisten hebben gekocht, ze uit Duitsland heeft gehaald. Het zijn overblijfselen van het Russische leger.”

De redactie van Hart van Nederland heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meteen op de hoogte gebracht van het onderzoek van Versluis. Een woordvoerder laat weten: “We zijn blij dat dit is gemeld. We kennen dit verhaal nog niet maar gaan er onderzoek naar doen. Ook zullen we contact opnemen met meneer Versluis.”