Rondom Wonen gaat asbestschermen niet vervangen, maar garandeert veiligheid
Pijnacker – In de Keurmeesterstraat in Pijnacker heeft woningcorporatie Rondom Wonen enige tijd geleden een schuttingdeel op het balkon van een appartement vervangen. Het deel bestaat uit asbest en was afgebroken. Om geen enkel risico te nemen, heeft Rondom Wonen het deel zorgvuldig laten weghalen en afgevoerd.
Bij een aantal bewoners van de Keurmeesterstraat rijst nu de vraag waarom niet alle schuttingdelen zijn vervangen. Is er soms sprake van selectief asbestbeleid bij Rondom Wonen en hoe staat het eigenlijk met de gezondheidsrisico’s voor bewoners van deze straat waar de delen nog niet zijn vervangen? Wij vroegen het aan Bas Visser van Rondom Wonen.
“In 2014 heeft Rondom Wonen een bezitsinventarisatie uitgevoerd in haar bezit. Steeksproefsgewijs zijn woningen uit de complexen met een bouwjaar ouder dan 1994 bezocht. De uitkomsten hiervan zijn in juni 2015 bekend gemaakt aan inwoners van complexen waar mogelijk asbest zou kunnen zitten. Uit de bezitsinventarisatie bleek dat bij de twee willekeurig uitgezochte woningen van het complex Keurmeesterstraat geen asbest bevatte. Bij beide geïnventariseerde woningen kwam geen asbest houdend privacyscherm voor”, zo zegt hij.
“Afgelopen juni kwam bij Rondom Wonen een melding binnen van een beschadiging aan een privacyscherm van een balkon in de Keurmeesterstraat. De opzichter van Rondom Wonen heeft dit privacyscherm bekeken en een asbestinventarisatie door een ander bedrijf laten uitvoeren. Uit deze asbestinventarisatie is gebleken dat het privacyscherm van deze woning bestaat uit hechtgebonden asbest. Ook is daarbij vermeld dat de beschadiging licht is en dat de kans op vezelemissie gering is. Het daarbij behorende advies was om pas bij toekomstige sloop- en renovatiewerkzaamheden dit paneel te gaan vervangen.
Volgens de asbestinventariseerder is er geen noodzaak om dit paneel direct te vervangen”, vertelt Visser.
Rondom Wonen heeft besloten om het beschadigde asbest bij deze woning wel te vervangen. “Hoewel dit niet noodzakelijk was, hebben wij vanuit veiligheid deze plaat vervangen. Ook hebben wij gelijk alle huurders van het complex geïnformeerd over asbest in het woongebouw. Elke huurder heeft daarbij meterkaststicker en brief met informatie gekregen met het verzoek om deze in de meterkast te plakken”, stelt hij.
Op de vraag of Rondom Wonen de andere balkons ook gaat aanpakken, zegt Visser: “Nee, de asbesthoudende privacy schermen van de Keurmeesterstraat worden door Rondom Wonen niet standaard verwijderd. Het asbest is onbeschadigd en niet bewerkt. Bij normaal gebruik van het balkon is er geen risico dat er asbestvezels vrijkomen.” Daar waar bekend is dat er asbest zit aan de gevel of bijvoorbeeld bij privacy schermen, zal Rondom Wonen geen opdracht geven tot schilderen, zo laat hij weten aan onze redactie.
Wat gebeurt er met asbest dat is beschadigd? Visser: “Aan de huurders is verzocht om beschadigingen die zij waarnemen direct aan Rondom Wonen te melden. Huurders weten waar asbest zit, aangezien wij ze hier over geïnformeerd hebben. Ook bij vragen kunnen zij contact met ons opnemen. Bij een dergelijke melding zal Rondom Wonen een opzichter langs laten gaan om de ernst van de situatie te beoordelen. Bij beschadigd asbest moet altijd een inventarisatie uitgevoerd worden, waarna pas de asbestsaneerder het asbest kan verwijderen. Rondom Wonen laat zowel inventarisaties als wel saneringen alleen uitvoeren door erkende en gecertificeerde bedrijven. Bij urgente situaties kan dit proces snel uitgevoerd worden.”
Uiteraard heeft onze redactie aan Visser gevraagd of het asbest gevaarlijk is voor de bewoners van de Keurmeesterstraat: “Wanneer asbest onbeschadigd is en in een hechtgebonden staat is verwerkt, komen er geen vezels vrij en loopt de huurder geen risico. Het asbest dat bij de Keurmeesterstraat is waargenomen, is hechtgebonden. Het asbest kan geen kwaad zolang het heel is en er niet in geboord, gezaagd of aan gezeten wordt. De gevaarlijke asbestvezels komen alleen vrij als het materiaal wordt beschadigd, bewerkt of gebroken. De huurders zijn er op gewezen dat zij dit asbesthoudende materiaal ongemoeid moeten laten! Ze zijn erop gewezen om het asbest niet te bewerken, verwijderen, wegbreken, doorboren en dergelijke. Gewoon schoonmaken met water en een spons is geen enkel bezwaar, omdat het materiaal slijtvast is. Ook zijn zij er op gewezen dat als zij dit wel doen, dat zij dan de gezondheid van henzelf en omwonenden in gevaar brengen.
Naar aanleiding van enkele asbestincidenten in Nederland bij onder andere woningcorporaties, heeft Rondom Wonen structureel beleid gemaakt in het voorjaar van 2015. Voor die tijd werden asbestinventarisaties wel gehouden, echter gebaseerd op incidentele situaties. Elke situatie werd beoordeeld en al dan niet gesaneerd. Om hier meer structuur in aan te brengen is gekozen voor een steeksproefsgewijze asbestinventarisatie per complex van het woningbezit van voor 1994, om daarna beleid te maken en vast te stellen.
Bron: Rondom Wonen gaat asbestschermen niet vervangen, maar garandeert veiligheid