Asbest op speelterrein De Bijvank
DINXPERLO – Begin april hebben buitendienstmedewerkers van de gemeente Aalten asbest aangetroffen op het speelterrein De Bijvank in Dinxperlo. Medewerkers van de gemeente waren bezig met herinrichtingswerkzaamheden toen de verontreiniging werd aangetroffen. Uit nader onderzoek, uitgevoerd door een specialistisch bedrijf, bleek dat het gehele terrein tot op een diepte van 80 centimeter is vervuild met stukjes asbest. Het terrein is vanaf het moment dat er asbest is aangetroffen, afgesloten.
Uit het onderzoek dat is uitgevoerd is gebleken dat ook aan de randen van de speelplaats asbest aanwezig is. Hierdoor is het zeker niet uitgesloten dat in de bodem van de aangrenzende woningen ook asbest zal worden aangetroffen. Omwonenden hebben al verklaard dat zij in het verleden stukjes asbest in hun tuin hebben gevonden. Door de vondst van asbest krijgen de woningen die grenzen aan de speelplaats het predicaat ‘asbestverdacht’. Dat kan problemen opleveren wanneer een omwonende plannen heeft om zijn woning te verkopen. Een koper van een woning met het predicaat ‘asbestverdacht’ krijgt geen hypotheek. Bij het aanvragen van een bouwvergunning moet de eigenaar aantonen dat er geen asbest in de bodem zit. Voor eigenaren van een perceel met het predicaat ‘asbestverdacht’ een probleem dus.
Nader onderzoek
Om vast te stellen of ook buiten het terrein van de speelplaats sprake is van asbestverontreiniging is nader onderzoek nodig. De gemeente Aalten en woningstichting De Woonplaats, die een aantal woningen die aan de speelplaats grenzen verhuurt, zullen dat onderzoek laten uitvoeren. Hiervoor zullen proefgaten van ongeveer dertig bij dertig centimeter worden gegraven. Ook woningeigenaren kunnen meedoen aan dit onderzoek. Wanneer uit dit onderzoek blijkt dat op het terrein van een woningeigenaar de bodem is verontreinigd met asbest zullen zij om van het predicaat ‘asbestverdacht’ af te komen zelf een aanvullend onderzoek moeten laten uitvoeren. Wanneer uit beide onderzoeken blijkt dat de hoeveelheid asbest per kilogram grond onder de norm van 100 milligram per kilogram grond blijft, gaat het predicaat ‘asbestverdacht’ van het perceel af en worden de beperkingen opgeheven. Als blijkt dat deze norm wordt overschreden, krijgt de eigenaar van de provincie Gelderland een schrijven dat het perceel ‘asbestverdacht’ blijft. Eigenaren moeten dan zelf de beslissing nemen of zij overgaan tot saneren. Alleen wanneer meer dan 1000 milligram asbest per kilogram grond wordt aangetroffen, wordt de eigenaar door de provincie verplicht de grond te saneren.
Bijeenkomsten
Zo’n dertig omwonenden zijn per brief en door middel van voorlichtingsbijeenkomsten geïnformeerd. Tijdens de informatiebijeenkomst op dinsdag 16 mei waren maar vijf bewoners aanwezig. Tijdens de bijeenkomst van donderdag 1 juni, waar omwonenden vragen konden stellen aan deskundigen van de gemeente Aalten, de provincie en de woningstichting De Woonplaats, was de opkomst veel groter. Een woordvoerster van de gemeente: “Volgens mij zijn op twee na alle omwonenden geweest.”
Gezondheidsrisico’s
De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat er sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging. Desondanks meldt de GGD dat zij geen grote gezondheidsrisico’s zien. Burgemeester Arnold Gerritsen: “Ik kan me voorstellen dat dit vreemd overkomt. Dit heeft te maken met het type asbest dat is gevonden. Het gaat hier om het zogenaamde hechtgebonden asbest. Dat zijn stukjes dakbeschot en stukjes asbesthoudende golfplaat. Wanneer dit asbest niet wordt bewerkt, is er veel minder gevaar voor de gezondheid dan wanneer er asbestvezels worden aangetroffen. Het is echter wel zaak dat het wordt opgeruimd omdat bij bijvoorbeeld toekomstige werkzaamheden de stukjes asbest kapot kunnen gaan waardoor er wel vezels vrij kunnen komen.”
De gemeente zal als eigenaar van de speelplaats De Bijvank de sanering op zich nemen. Er zal ongeveer 750 kubieke meter grond worden verwijderd. Dat zijn zo’n 150 vrachtwagens. Daarna moet de speelplaats opnieuw worden ingericht.
Planning
Het is de bedoeling dat de saneringswerkzaamheden op maandag 26 juni zullen beginnen. De verwachting is dat dit wel enige (verkeers)overlast met zich mee zal brengen. De werkzaamheden zullen als het goed is twee weken later zijn afgerond. Na de bouwvak zal worden begonnen met het herinrichten van de speelplaats. Het aanvullende onderzoek om vast te stellen in hoeverre de grond van de omwonenden is vervuild, zal waarschijnlijk medio juli beginnen. De resultaten van dit onderzoek zijn waarschijnlijk in oktober/november beschikbaar.
Reactie buurtbewoners
Volgens een buurtbewoner is een aantal omwonenden het niet eens met de volgorde die de gemeente hanteert bij de sanering. Hij zegt: “Wij zouden graag zien dat eerst alle onderzoeken worden afgerond en dan pas wordt begonnen met de sanering. Op die manier kunnen bewoners en gemeente samen optrekken tijdens het saneren. ” Wat hen grote zorgen baart is dat hun koopwoning het predicaat asbestverdacht heeft gekregen terwijl nog niet duidelijk is of er ook daadwerkelijk asbest in de bodem aanwezig is. Zij zijn bang dat zij gedurende lange tijd met een onverkoopbaar huis zitten. Op dinsdag 13 juni willen ze graag de pers te woord staan om hun visie te geven.